Nyheter

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020: Bostadsrättsägare villiga att betala högre avgift för miljöinvesteringar

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 avslöjar att landets bostadsrättsägare är villiga att betala en högre månadsavgift av flera orsaker. Miljöinvesteringar och gemensamma utrymmen som pool, gym eller bastumotiverar flest att betala mer. Även att betala för oförutsedda utgifter hamnar högt på listan trots att majoriteten är trygga med föreningens ekonomi.

SBC Sveriges Bostadsrätts Centrum AB:s rapport Sveriges Bostadsrättsrapport 2020är en riksrepresentativ undersökning genomförd av Ipsos NORM.Över 1 000 bostadsrättsägare har gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, trygghet och säkerhet samt digitaliserings-perspektiv.

Rapporten visar att närmare var tredje bostadsrättsägare, 28procent, är beredda att betala en högre månadsavgift med anledning av miljöinvesteringar. Lika många skulle tänka sig att betala mer för gemensamma utrymmen såsom pool, gym eller bastu. Städdagar som i flera föreningar kan vara ett omdiskuterat ämne är endast 9 procent villiga att betala för att slippa och för 23 procent finns det ingenting som motiverar en högre avgift.

–Många anser att en högre avgift kanvara motiverad om den höjs på grund av framtida miljöinvesteringar eller satsningar på gemensamma utrymmen. Det visar dels påen vilja att bidra till en grönare förening och en förståelse för att de gemensamma utrymmena har en roll att spela när bostadens totala värde beräknas. Det är extra glädjande att såfåvill betala för att slippa städdagar utan inser värdet i att hela föreningen tillsammans visar gemensam omsorg och vårdar fastigheten. Det är trots allt själva grundtanken med en bostadsrättsförening, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Bostadsrättsföreningens ekonomi oroar få. Drygt var fjärde svarande i rapporten uppger att de är villiga att betala en högre månadsavgift för att trygga sig mot framtida överraskningar i form av oförutsedda utgifter. Majoriteten av svenska bostadsrättsägare är trygga med sin föreningsekonomimen bland de som faktisk toroar sig toppar just oförutsägbara kostnader listan.