Nyheter

LK och Labtrino ingår samarbete och lanserar nästa generations vattenmätare

Den nya och unika vattenmätaren använder patenterad teknologi och monteras på utsidan av röret vilket skapar positiva effekter i både tid och kostnad. Bolaget och teknologin är spunnet ur forskning vid KTH och syftar till att skapa ökad medvetenhet om vattenkonsumtion. Utöver samarbetet blir även LK delägare i Labtrino.

Labtrino utvecklar intelligenta system kopplat till mätning av vatten för bland annat fastighetsbolag. Genom att använda sig av maskininlärning och artificiell intelligens möjliggör man en kostnadseffektiv mätning men hjälper även till att förbättra bolagens miljöavtryck genom att leverera ett intelligent och prisvärt system för minskad vatten- och energiförbrukning.

– I och med samarbetet och partnerskapet med LK får vi tillgång till en marknadsledande aktör som har både kunskap, erfarenhet och som delar vår vision säger Ramtin Massoumzadeh, vd och medgrundare på Labtrino.

För LK ligger detta samarbete och investeringen helt i linje med bolagets vision, framtid och hållbarhetsarbete.

– Vi är stolta över detta samarbete. Vi på LK arbetar med ständig utveckling och att skapa smarta och hållbara produkter och system som förenklar våra kunders vardag, idag och i framtiden. Samarbetet med Labtrino är ett bra bevis och detta är bara första steget i att utveckla nya lösningar tillsammans, säger Michael Söderberg, vd på LK Systems.

Bakgrunden till CubicMeter är att Labtrino identifierade ett antal utmaningar inom fastighetsbranschen när det kommer till vattenkonsumtion, bland annat såg man att en brist på medvetenhet gör att människor överkonsumerar miljontals liter vatten per år. I bristen på simpla installationer så baseras istället vattenkostnaden på boendeytan, istället för på konsumtionsmängden. Ett system som således straffar de boende som är sparsamma och gynnar de mer frikostiga.

CubicMeter löser många av utmaningarna. Genom att montera mätaren på utsidan så elimineras behovet av att kapa rören vid installationer av vattenmätare, något som sparar både tid och pengar, Systemet upptäcker dessutom vattenläckage som kostar försäkringsbolagen miljarder kronor per år, bara i Sverige.

– CubicMeter är enkel att installera och via en app kan hyresgästerna både följa sin konsumtion i realtid samt få individuellt anpassade förslag på hur de effektivt kan minska sin konsumtion utan att minska komforten. Vi assisterar således de boende att minska både sin vatten- och energikonsumtion, vilket banar vägen för en mer hållbar och medveten offentlig- och privat fastighetsbransch, säger Thibault Helle medgrundare och CTO på Labtrino.

Bland annat har systemet möjlighet att ta in och analysera data vilket skapar kunskap och insikter som resulterar i medvetenhet och möjlighet till optimering. Det är med den ökade medvetenheten om sin individuella vattenkonsumtion som individer kan minska sin vattenförbrukning med omkring 30 % enligt flertalet internationella studier, något som ligger i linje med FN:s hållbarhetsmål.

Utöver FN:s uppsatta hållbarhetsmål finns det även andra aspekter som är viktiga att ta hänsyn till. Inom Europa börjar krav ställas på att installera vattenmätare i varje lägenhet och i Sverige ser vi från och med 2021 nya krav på IMD (individuell mätning och debitering) av värme och varmvatten för vissa delar av det befintliga flerbostadsbeståndet från 2021.

– Produkten passar perfekt in i vårt sortiment och våra rör inom PEX och PAL, men det ligger också i linje med att bredda vår produktportfölj och följa marknadens behov. Labtrino sitter på en unik teknologi som vi tycker är intressant och de ligger långt framme inom IoT. Det är en ordentligt tilltagen plattform med en hög teknisk höjd som passar oss bra i att fortsätta utveckla och bredda våra uppkopplade produkter, säger Fredrik Svensson, affärsutvecklingsansvarig på LK Systems.