Nyheter

Stockholm på plats 16 i Smart City Index – sämst i Norden

Den schweiziska handelshögskolan The Institute for Management Developments (IMD) lanserar Smart City Index som baseras på ekonomisk och teknisk data samt medborgarnas uppfattning om hur smarta deras städer är.

Undersökningen utfördes i april och maj i år, frågorna rörde fem områden: hälsa och säkerhet, mobilitet, aktiviteter, möjligheter inom arbete och utbildning samt den politiska styrningen i staden. I rankingen ingår totalt 109 städer runt om i världen, bland annat Stockholm och Göteborg.

Stockholm klättrar i år nio placeringar jämfört med i fjol och landar på plats 16. Trots detta är Stockholm den enda nordiska huvudstaden som inte når topp tio. Göteborg hamnar på plats 31. Rankingen toppas av Singapore följt av Helsingfors och Zurich. Oslo hamnar på en femte plats och Köpenhamn på sjätte.

Summering:

Stockholm klättrar nio placeringar till plats nummer 16 i årets ranking men är dock den enda nordiska huvudstaden som inte når topp tio. Stockholm är alltså sämst i Norden.

Göteborg tappar från plats 28 i fjol till plats 31 i år.

Topp 10: Singapore, Helsingfors, Zurich, Auckland, Oslo, Köpenhamn, Geneve, Taipei, Amsterdam, New York.

Årets ranking släpps i samarbete med Singapore University for Technology and Design (SUTD). Resultatet visar hur tekniken spelar en roll under Covid-19. Städer med bättre teknik hanterar pandemin bättre, teknik är dock inte en lösning men den hjälper enligt professor Arturo Bris.