Nyheter

Härbreparken i Skogås vinnare av Huddinges byggnadspris 2020

Härbreparken i Skogås, med lekplatsen Valleby, vinner Huddinges byggnadspris 2020. Det kom in 1 210 röster under röstningsperioden varav nära hälften gick till parken. En fantasifull park baserad på böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis.

Årets vinnare av Huddinges byggnadspris är Häbreparken i Skogås. Mitt bland miljonprogrambebyggelsen i Skogås har kommunen tillsammans med Lekplatsbolaget utformat en park baserad på böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis. I parken finns staden Valleby, där Lasse-Majas detektivbyrå löser mysterier.

– Detta är första gången som en lekplats vinner Huddinge byggnadspris och det känns såklart jätteroligt att det finns en sådan bredd av uppskattade byggnadsverk i Huddinge. Många människor har upptäckt den välbesökta och fina parken, ett stort grattis till Härbreparken, säger Nicholas Nikander, Kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor (L), Huddinge kommun.

Miniatyrstad med återvunnet material

Lekplatsen har byggts specifikt för platsen och är uppbyggd i form av en miniatyrstad med flera små hus ifrån böckerna. Plåttak, träpaneler, klinkergolv och återvunna material som gamla kaffeburkar, glasögon med mera, har använts i utformningen.

Totalt nominerades fyra byggnationer av Samhällsbyggnadsutskottet. Härbreparken i Skogås, Skapaskolan i Rosenhill, Del av kvarteret Brandstegen i Sjödalen och O-huset i Flemingsberg.

Det kom in 1 210 röster under röstningsperioden som pågick mellan den 1 september och den 2 oktober. På andra plats kom Skapaskolan i Rosenhill, följt av del av kvarteret Brandstegen i Sjödalen och O-huset i Flemingsberg. Nästan hälften, 45 procent, av rösterna gick till vinnaren.

Priset – en plakett av Håkan Bull

Priset i tävlingen är ett diplom och en plakett som kan fästas på den vinnande byggnaden. Konstnären Håkan Bull har formgett priset. Han står också bakom flera andra offentliga verk i Huddinge, bland annat neonskorstenarna i Visättra och Huddinge centrum.

Priset delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde i december 2020.

Om Huddinges byggnadspris

Huddinges byggnadspris ska gå till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett expansivt och vackert Huddinge. De nominerade bidragen utses av Samhällsbyggnadsutskottet och vinnaren röstas fram av Huddingeborna. Priset delades för första gången ut 2017, då vann bostäderna i Gretas Backe. 2018 vann Glömstaskolan. 2019 års byggnadspris gick till enfamiljshuset på höjden vid Magelungen, i Mellansjö.