Nyheter

Stockholms bostadskaos: Bostadsbristen leder till ökad utsatthet för unga kvinnor

Rapporter och undersökningar visar att sexuella trakasserier, som oönskade sexuella inviter, sms eller samtal drabbar kvinnor i högre uträckning än män. En undersökning från Jämställdhetsmyndigheten visar att i åldersgruppen 16–29 år uppger så många som 58 procent av de tillfrågade kvinnorna att de någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Den bilden bekräftas också av de berättelser som samlats in genom initiativet Stoppa bostadskaoset. När unga vuxna delar med sig av sina erfarenheter av Stockholms bostadskaos så utmärker sig berättelserna från unga kvinnor, som i samband med bostadssökande eller under en boendesituation blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Nedan listar Hyresgästföreningen utdrag från några av de berättelser som har kommit in (alla berättelser är helt anonyma):

”Var inneboende hos en kille jag inte kände som brukade rota igenom min låda med underkläder när jag inte var hemma.” Kvinna 27 år

”Gick på en visning men hyresvärden ville att jag utförde oralsex på honom. Har aldrig försökt mig på andra hand igen.” Kvinna 26 år

”Nästan 50% av svaren på mina ”söker bostad” annonser är män som erbjuder att dela deras bostad med endast ett sovrum.” Kvinna, 26 år

”Annonserat om att hyra rum, fick alltid svar från x antal män att jag fick bo gratis eller hyra billigt om jag låg med dom.” Kvinna 29 år

”Han kröp ner i min säng mitt i natten 3 gånger & skyllde på att han gick i sömnen.” Kvinna 25 år

– Det är en riktigt hemsk och mörk sida av bostadsbristen som träder fram bland vittnesmålen. Ingen människa ska behöva stå ut med trakasserier. Hemmet ska vara en trygg plats, en frizon, där man kan vara sig själv utan oro eller olust, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende på Hyresgästföreningen.

För att lyfta den utsatthet som många upplever i samband med att hitta en bostad eller under en boendesituation vill Hyresgästföreningen region Stockholm ställa politiker till svars.

Därför planerar Hyresgästföreningen den 3 november tillsammans med organisationen Byggföretagen att livesända ett samtal med ansvariga politiker och andra intressenter.

Då man ställer frågan: Vad gör ni för att förändra situationen och motverka att bostadsbristen leder till otrygghet för unga vuxna?