Nyheter

Nominerad till ett EU mies award 2022

Biomedicum i Stockholm, ritat av C.F. Møller Architects för Akademiska Hus och Karolinska Institutet, har nominerats till European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2022, ett prestigefyllt EU-pris för samtida arkitektur.

Den nya laboratoriebyggnaden Biomedicum är ett viktigt centrum för forskning vid Karolinska Institutet i Stockholm, ett av världens ledande medicinska universitet, bland annat känt för att välja ut mottagarna av Nobelpriset i medicin och fysiologi.

Biomedicum färdigställdes 2018, före deadline och under budget, och har sedan dess fått många utmärkelser som exempelvis MIPIM Award 2020 i kategorin ”Best Healthcare Development ”, Architecture MasterPrize – ”Healthcare Architecture 2019”, CODAawards – ”Healthcare Winner 2019”, och har valts ut som ”Årets byggnad” i Sverige 2019.

European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, är ett pris som utdelas vartannat år utav Europeiska unionen och Fundació Mies van der Rohe i Barcelona, ​​”för att erkänna och belöna kvalitetsarkitektur i Europa”. Mies van der Rohe-priset anses vara ett av de mest prestigefyllda europeiska priserna.

Kund: Akademiska Hus (kund) och Karolinska Institutet (hyresgäst)

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Landskap: Landskapslaget AB

Interiör: Nyréns Arkitektkontor

Byggherre: Skanska