Nyheter

Stockholmsrederi blir först ut med eldrivna båtturer märkta Bra Miljöval

Med huvudverksamheten inom sightseeing, möten och event har det senaste året varit minst sagt tuff för Ecosightseeing.

– Men vi har utnyttjat tiden till att satsa och rusta för framtiden, säger Pontus Sunnanstaf hållbarhetschef på Ecosightseeing.

Redan vid starten av företaget 2019 var ett av målen att bli det första 100% eldrivna rederiet i Sverige, i oktober 2020 var det målet uppnått.  Nu har de som första rederi i Sverige fått sina båtturer certifierade och märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

Genom en innovativ elkonvertering där den gamla dieselmotorn lyftes ut och ersattes med elmotor förverkligades visionen om en utsläppsfri framdrivning. Istället för dieseltankar är det idag batterier under bänkraderna där passagerarna sitter.

Batterierna är återvunna från begagnade Teslabilar. Elen som ”tankas” från Stockholms Hamnar kommer från sol, vind och vatten och är miljömärkt Bra Miljöval.

Miljömärkningen Bra Miljöval är en så kallad typ I-märkning. Det vill säga en tredjepartscertifiering som är oberoende i förhållande till inblandade parter. Certifieringskraven är högt ställda och förutom en noggrann genomgång av själva framdrivningens miljöpåverkan så genomlyses även övriga delar av verksamheten. Allt från vilka rengöringsprodukter som används ombord till ursprunget och den totala miljöbelastningen för de varor som säljs i båtens café och vinbar.