Nyheter

SM-guldet för unga plåtslagare

I går tog Elias Karlsson från Falun hem guldmedaljen i SM för unga plåtslagare i Katrineholm. Elias visade sig vara både snabb och noggrann och levererade ett estetiskt mycket tilltalande tävlingsbidrag.

Under sex intensiva timmar den 15 april, tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna. Tävlingsuppgiften bestod av flera olika delar och inleddes med kundmöte, planering samt måttning och tillklippning av plåten.

Därefter följde täckning av takfot med en fotränna (istället för hängränna) samt tillhörande utlopp från rännan, en så kallad utkastare.

Elias vann med god marginal, tack vare en genomgående, mycket hög finish i både detaljer och helhet. Elias strategi var dessutom att tillverka så mycket som möjligt på verkstaden innan han tog sig ut till arbetsplatsen, vilket visade sig vara ett smart drag.

Han upplevde dock de tre första timmarna som stressiga, men sedan slappnade han av och var klar en hel timme före slutsignal.

– Det känns helt overkligt att vinna, sa en mycket glad och lite omtumlad Elias.

Förutom äran och guldmedaljen belönades Elias även med en vinstsumma på 6 000 kronor.

Juryns motivering:

”Årets vinnare har visat prov på stor kunskap inom plåtslagaryrket och med sitt tävlingsbidrag lyckats fånga alla små detaljer till en helhet som är både funktionell och vacker.”

1:a plats Elias Karlsson, Lugnetgymnasiet, Falun.
2:a plats Anton Lindvall, Uppsala Yrkesgymnasium Jälla.
3:a plats Loke Bodén, Faluns Praktiska Gymnasium, Falun.

På delad 4:e plats kom:

Abbas Rezai, Stockholms Byggtekniska Gymnasium, Stockholm
Felix Forsberg, Polhemsskolan, Gävle
Gustav Nilsson, Bromangymnasiet, Hudiksvall

Årets SM-final fick på grund av pandemin ett annorlunda upplägg. Tävlingen livesändes på Youtube under nästan åtta timmar. Tittarna guidades av plåtslagarproffs som kommenterade arbetets gång samt fick lära känna de tävlande, deras lärare, tävlingsledningen och domarna i flera intervjuer.

Sändningen kan ses i efterhand här:

https://smup.se/

SM för unga plåtslagare”är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

Huvudsponsorer för SM för unga plåtslagare 2020 är Bevego och Plannja.

Foto: Mia Bornberger