Nyheter

Mälardalsrådet: Lagt kort ligger för framtidens infrastruktur

Prioritera att laga trasiga spår och vägar, avsätt mer pengar till infrastrukturen, håll kvar vid tidsramarna och respektera ingångna avtal om bland annat Fyrspåret och Ostlänken.

Mälardalsrådets En Bättre Sits-samarbete har varit tydliga i sina svar till regeringen och när infrastrukturpropositionen presenterades den 16 april fanns flera efterfrågade ställningstaganden med. Nu måste satsningarna göras i Stockholm-Mälarregionen där nyttan är som störst för hela landet.

– Mer medel skjuts till för spår och vägar, men satsningarna måste göras där nyttan är som störst. Åtta av tio tåg börjar eller avslutar sin resa i Stockholm-Mälardalen och samhällsnytta måste väga tyngre än politisk prestige. Samtidigt måste underhållsskulden betas av och lagt kort ska ligga vad gäller infrastruktursatsningar i vår region, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande Mälardalsrådet.

Genom infrastrukturpropositionen avsätts 799 miljarder kr för infrastruktursatsningar under perioden 2022-2033. Propositionen presenterades av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Per Bolund (MP). Regeringen har tagit intryck av det svar som de sju länen i Mälardalsrådets En Bättre Sits-samarbete lämnade under vintern. Bland annat när det kommer till lagt kort ligger-principen, resursfrågan och längden på planperioden.