Nyheter

I pandemins spår: Stockholmare vallfärdar till grönområden

Nya siffror från parkeringsappen Easypark visar att stockholmarnas besök till grönområden ökat markant under pandemin. Allra störst var stockholmarnas längtan till naturen i november 2020, då antalet besök till motionsgårdar och friluftsområden i Storstockholm ökade med hela 59 procent jämfört med samma period året innan.

Att besöka grönområden och friluftsområden i Stockholms närförorter blir allt mer populärt. Pandemin har försvårat möjligheterna att umgås inomhus, och nu visar nya siffror från det svenska techbolaget Easypark att friluftstrenden närmast exploderat – åtminstone sett till nya besöks- och parkeringssiffror i anslutning till naturområden.

Allra mest iögonfallande är att årstidernas roll inte verkar ha påverkat behovet och lusten av att vara utomhus, snarare tvärtom. Statistiken visar att november 2020 var den månad där stockholmarna tillbringade mest tid i friluftsområden jämfört med tidigare år, och besöken ökade med hela 59 procent jämfört med samma period året innan. Siffrorna pekar på en utomhustrend som håller i sig även under de kalla vintermånaderna, då besöken i friluftsområden var mer än dubbelt så många under januari och februari 2021 jämfört med tidigare år.

Det är häftigt att se hur stockholmarna verkligen sökt sig till naturen det senaste året. Storstockholm erbjuder fantastiskt många lättillgängliga friluftsområden, och vi hoppas kunna bidra till att göra parkeringsupplevelsen på plats så enkel och smidig som möjligt. Med hjälp av vår app kan man ju även hitta var parkeringarna finns i anslutning till dessa områden, säger Anders Bäck, Sverigechef på Easypark.

Besöken till Stockholms friluftsområden brukar generellt sett alltid vara höga under sommaren jämfört med resterande årstider under året, och sommaren under pandemin 2020 var inget undantag. Augusti är den månad som totalt – under perioden april 2019 till april 2021 – har lockat allra flest besökare till grönområden. I likhet med vintermånaderna har besöksantalet här nått nya höjder, och Hellasgården utanför Stockholm hade till exempel över 50 procent fler besökare än tidigare år.

Statistiken tyder på att stockholmarnas behov att ta sig ut har ökat markant, men det visar även att det blir allt enklare att ta sig ut till stadens friluftsområden. Bland annat är det möjligt att hitta parkering i anslutning till många friluftsområden genom Easyparks app och tjänsten “Find” som hjälper bilförare att hitta lediga parkeringsplatser.

Om uppgifterna:

Easypark har sammanställt data från flera av Stockholms mest populära friluftsområden – och jämfört parkeringsdata mellan april 2019 och april 2021.