Nyheter

Kultgatan Gamla Brogatan får en egen bok

Tillbaka till Gamla Brogatan berättar historien om en mycket gammal gata som blivit bevarad mitt i Stockholms moderna city.

Från drottning Maria Eleonoras önskan på 1600-talet om var gatan skulle ligga, via undergroundkultens 1960- och 1970-tal till dagens hipstergata med second hand, skejtare och trendiga butiker i Stockholms city.

Tillbaka till Gamla Brogatan är en resa i tid och gaturum, från 1600-talets gata med träbro över till Munklägret, numera Kungsholmen, till dagens gågata mitt i Stockholms City.

Gatan där det är skönt att bara vara, en rest som blivit kvar av de gamla Klarakvarteren ett stenkast från Plattan och Sergels Torg. En besjälad stockholmsgata som kan berätta om livet i Klarakvarteren under fyra sekler.

Gamla Brogatan var nära att rivas på 1960-talet, en märklig tid då gatan levde upp som i ett sista andetag och blev Stockholms eget Carnaby street.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Gamla Brogatans räddning blev 1970-talets lågkonjunktur då också den berömda almstriden i Kungsträdgården blev en vändpunkt för rivningarna i Klara. Kvarteren kring Gamla Brogatan har sedan dess fått stå kvar, rustats upp och har numera blivit mångas arbetsplats och bostäder med fina innergårdar mitt i city.

I Tillbaka till Gamla Brogatan blandas gamla bilder och nytagna fotografier i en kavalkad som tar läsarna med på en lång och skön tidsresa. Boken bjuder på en nostalgitrip, med till exempel Puss & Kram, SkoUno och det ljuva 70-talet.

Ur boken:

Det såldes ofattbara mängder jeans på Gamla Brogatan under sextio- och sjuttiotalen till alla de som ville vara med sin tid, platsa i gänget eller helt enkelt bara ville vara tuffa. Någon har räknat ut att det på 230 meter av Gamla Brogatan fanns 19 butiker som sålde jeans. Den mest legendariska var Puss & Kram, där jeansen såldes till dånande popmusik, köerna ringlade långt ut på gatan och försäljningssiffrorna trotsade alla rekord.

Rikard Larsson är författare och fotograf. Förutom att ha skrivit boken står han även för de nytagna fotografierna i boken.

Han har tidigare bland annat skrivit böcker om Mariaberget, Konsten i Västertorp, Stockholms slott och Portalerna i Gamla stan.

Foto: Rikard Larsson