Nyheter

Bostadsrättsförening prisas för hållbar stadsutveckling

Nacka kommun tilldelar bostadsrättsföreningen Igelbodaplatån årets utmärkelse för hållbar stadsutveckling. Det offentliggjordes vid miljö- och stadsbyggnadsnämndens möte tidigare idag.

Föreningen uppmärksammas för sitt ambitiösa arbete med installation av solceller och energieffektiviseringsåtgärder.

Juryns motivering:

”Bostadsrättsföreningen Igelbodaplatån är en förening som ligger i framkant och vågar satsa på hållbara, miljöriktiga och energieffektiva investeringar. Med sin handlingskraft och sitt hållbarhetsfokus är bostadsrättsföreningen ett gott föredöme för andra, både nya men framförallt befintliga föreningar. Genom sitt miljöfokus bidrar den och inspirerar till hållbara lösningar för fler än bara sina medlemmar. Nacka kommun hoppas att föreningens olika projekt kommer inspirera fler bostadsrättsföreningar i Nacka att på motsvarande sätt arbeta med energieffektiviseringsåtgärder och förnyelsebar energi som till exempel solcellsinstallationer.”

– Det är första gången vi uppmärksammar en bostadsrättsförening i det här sammanhanget och vi är alla djupt imponerade av föreningens engagemang och initiativkraft för hållbara lösningar. Alla kan göra något och just Igelbodaplatåns bostadsrättsförening visar att man kommer långt genom att arbeta tillsammans och ha en medveten grön strategi. Jag hoppas att de kan inspirera andra föreningar till hållbara och energieffektiva lösningar, vilket gynnar inte bara miljön utan även föreningens medlemmar. Mina varmaste gratulationer till dem, säger Cathrin Bergenstråhle, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Igelbodaplatån är en bostadsrättsförening i nordvästra delen av Saltsjöbaden i Nacka. Föreningen består av 450 lägenheter i byggnader uppförda i slutet av 1960-talet och början av 70-talet.

Föreningen arbetar miljömedvetet med uppvärmning genom bergvärme och vattenradiatorer, solceller på samtliga tak, fönsterbyte och LED-belysning i samtliga trapphus och laddstolpar för sex platser per hus.

Den gröna satsningen har resulterat i en låg energianvändning och en energiklassning som är bättre än kravet för nybyggda bostäder idag. Förutom stora kostnadsbesparingar i driften varje år minskar bostadsrättsföreningen sitt och sina medlemmars klimatavtryck när det gäller utsläpp av koldioxid.

Utmärkelsen för hållbar stadsutveckling delas ut av Nacka kommun och syftar till att inspirera andra att göra insatser för att skapa en hållbar stadsutveckling. I år delas utmärkelsen ut för tredje gången.