Nyheter

Cubegreens öppnar hydroponisk odling

Gallerian och mötesplatsen Skrapan etablerar ännu ett hållbarhetsinitiativ för en bättre stad och välkomnar kvartersodlaren Cubegreens till sin gård på Södermalm. Cubegreens hydroponiska odling har på kort tid gjort succé hos både restauranger och hushåll med sina lokalt producerade grönsaker och kryddor. Under hösten är det södermalmsbornas tur att få uppleva härodlat på riktigt.

Cubegreens är startupen, grundat av Carl och Lill Grebing, som har specialiserat sig på urban odling. I specialbyggda fraktcontainers, odlar Cubegreens grönsaker hydroponiskt och på höjden, utan att använda jord. Genom att odla på det här okonventionella och innovativa sättet kan Cubegreens erbjuda stadsbor grönsaker året runt med mycket smak och näring, helt utan långa transporter.

Cubegreens agerar både leverantör till restauranger och butiker och erbjuder även hemleverans till privatpersoner. Genom att prenumerera på skörden får man lokal skörd direkt hem till dörren. Skrapan blir företagets andra etablering i Stockholms-området efter sin första odling i Sickla.

– Det känns fantastiskt att få bidra med hyperlokal skörd till den urbana mötesplatsen Skrapan. Genom vår odling ser vi fram emot att få erbjuda nya gröna smakupplevelser till de som lever och arbetar kring Skrapan samt till kvarterets restauranger. Tillsammans med Skrapan hoppas vi kunna ge nytt liv till en tidigare oanvänd yta med målsättningen att göra det lättare för söderborna att leva mer hållbart och hälsosamt, säger Carl Grebing, medgrundare av Cubegreens.

Skrapan ägs och förvaltas av Vasakronan, och satsningen ligger i linje med Vasakronans ambition om en hållbar verksamhet i alla led och i enlighet med visionen om den goda staden med platser där människor vill vara och verksamheter utvecklas på ett medvetet sätt. Förutom möjligheten att kunna leverera till ännu fler privatpersoner, kommer Cubegreens skörd och produkter levereras till flera restauranger och caféer i Skrapan för att bidra till den medvetna och lokalt cirkulära strategin.

– Det känns otroligt spännande att få välkomna Cubegreens till Skrapan! Deras engagemang för hållbar odling och matkultur är otroligt inspirerande och besitter värderingar som vi på Vasakronan tror på. Att vi gör allt vi kan för att bli ännu mer hållbara är en förutsättning för att kunna bedriva en verksamhet som är både medveten och utvecklande och samtidigt ger ett mervärde för våra kunder, Skrapan-besökare och boende i området, säger Martin Sandgärde, Chef handel Stockholm på Vasakronan.

Cubegreens skördar sina första lokala grönsaker på Skrapans innergård under hösten 2021.