Nyheter

Byggstart: 126 lägenheter i Älvsjöstaden med flera mobilitetsåtgärder

I augusti startar bygget av 126 hyresrätter i kvarteret Kabelverket 19 i Älvsjöstaden. Första inflyttning beräknas ske under 2023. Älvsjöstaden är Familjebostäders största stadsutvecklingsområde i Älvsjö om sammanlagt cirka 1 500 bostäder i flera etapper. Här omvandlas tidigare fabriks- och industrimark till stadskvarter nära grönområden och pendeltåg.

NCC har fått uppdrag att bygga bostäderna. Affären är en totalentreprenad i samverkan. Detta är det tredje projektet som NCC bygger för Familjebostäder i Älvsjöstaden. 2019 startade projekt Kabelverket 17 med 129 hyresrättslägenheter, och under 2020 startade projektet Jordkabeln med 144 hyresrättslägenheter. Nu inleds det tredje projektet – Kabelverket 19.

Älvsjöstaden är Familjebostäders största stadsutvecklingsområde. I närheten av Kämpetorpsskolan och ekbacken börjar vi nu bygga kvarteret Kabelverket 19 med ytterligare 126 lägenheter. I hela Älvsjöstaden bygger vi in mobilitetstjänster som underlättar för våra hyresgäster att leva enkelt utan bil. Närheten till pendeltåget underlättar också, säger Håkan Siggelin, chef projektutvecklingsavdelningen, Familjebostäder.

Kabelverket 19 omfattar nybyggnation av 126 hyresrättslägenheter, varav sex LSS-lägenheter, som kommer att fördelas i tre huskroppar med 4-10 våningar. Lägenheterna är välplanerade i storleken 1-5 rum och kök inklusive balkong eller uteplats.

I Älvsjöstaden arbetar Familjebostäder efter höga miljömål och husen har projekterats efter Miljöbyggnad nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god ventilation och bra materialval. Här införs dessutom flera mobilitetsåtgärder för att förenkla för hyresgästerna att leva enkelt utan egen bil. Det handlar om att bygga fler cykelparkeringsplatser, möjlighet att enkelt fixa med cykeln själv, tillgång till bilpool och cykelpool.