Nyheter

Datum klara för ny bussoperatör i norrort och Norrtälje

Nu är datum spikade för Transdevs driftstart i norrort och Norrtälje. Först ut blir Norrtälje, där Transdev tar över trafiken den 22 augusti 2022. Driftstart i norrort blir den 6 november 2022.

Tilldelningsbesluten för trafiken i norrort och Norrtälje fattades redan under våren 2020, men följdes av överprövningar. Därför har beslutet om driftstarterna fått vänta tills nu, när besluten har prövats och godkänts av förvaltningsdomstolarna.

– Vägen hit har varit lång i och med överprövningarna, men nu är vi glada att upphandlingarna har godkänts och över att äntligen kunna meddela datum för driftstart, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och VD för AB SL.

Trafikavtalen har som mål att öka det kollektiva resandet i områdena samtidigt som kundnöjdheten ökar. Trafiken ska dessutom bedrivas miljöanpassat, säkert och resurseffektivt.

– Det har varit en utmanande period för kollektivtrafiken, men det händer också mycket spännande och trafiken fortsätter utvecklas. Snart får vi en ny bytespunkt i Arninge som ger helt nya resmöjligheter för resenärer både från norrort och Norrtälje, säger David Lagneholm.

– Nu önskar vi Transdev varmt lycka till med de nya uppdragen. Slutligen vill vi tacka våra tidigare operatörer. Nobina som har kört trafiken i Norrtälje sedan 2011, och Arriva som har kört trafiken i norrort sedan 2013. Båda operatörer har gjort ett föredömligt jobb i sina respektive områden, avslutar David Lagneholm.

Fakta

Trafikavtal E35, buss Norrort: I avtalsområdet ingår busstrafiken i Täby, Vaxholm, Österåker, Danderyd och Vallentuna med cirka 23 miljoner påstigande per år. Avtalet sträcker sig över 9 år och är utformat som en kombination av ersättning för utförd produktion och rörlig ersättning per validerad biljett. Avtalets värde beräknas till cirka 5,7 miljarder kronor.

Trafikavtal E38, Norrtälje: I avtalsområdet ingår busstrafiken i Norrtälje samt pendelbussar till och från Stockholm. Området har cirka 5,5 miljoner påstigande per år. Avtalet sträcker sig över 9 år och är utformat som en kombination av ersättning för utförd produktion och ersättning per validerad biljett. Avtalets värde beräknas till cirka 3 miljarder kronor.