Nyheter

Först i Sverige med kommunala fartkameror

Stockholms grönblå majoritet vill att fler ska hålla farten på vägarna. I stadens budget för 2022 avslöjar styret sitt nya drag: fartkameror.

– Lägre hastigheter minskar risken för olyckor och gör staden tryggare, särskilt för barnen. Fartkameror är ett kraftfullt verktyg i kampen mot de som fortsätter att köra för fort, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Siffror från Folksam visar att 8 av 10 yrkeschaufförer överskrider hastighetsgränsen utanför skolor. Andra undersökningar visar att upp till 50 procent av övrig trafik håller för hög hastighet. Det är ett beteende som Daniel Helldén (MP) vill förändra.

– Föräldrar i Stockholm ska inte behöva dra sig för att låta barnen gå eller cykla till skolan. I ett första steg vill vi sätta upp fartkamerorna utanför skolor och förskolor. Det är oacceptabelt att så många kör för fort i närheten av barn, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Idag äger Trafikverket alla fartkameror i landet. Stockholm har erbjudit sig att betala myndigheten för att sätta upp fler fartkameror, men inte fått gehör. Därför går staden vidare på egen hand.

– Stockholm kan inte vänta på stelbenta myndigheter. Nu har vi bestämt oss för att bli först i Sverige med egna kommunala fartkameror, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.