Nyheter

”Världen största gaming center” öppnar i femte Hötorgshuset

På lördag den 27 november öppnar Space i femte Hötorgshuset i Stockholms city. Med över 400 spelplatser, lika många datorer och liveframträdanden på Space Arena.

– Det här kommer att lyfta hela området. Det här är ju framtidens sätt att umgås, sade Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) vid en invigning och pressvisning på torsdagsförmiddagen.

Det 72 meter och 21 våningar höga femte Hötorgshuset vid Sergels Torg i Stockholms city stod färdigt 1962 och ägs idag av AMF Fastigheter.

Generalentreprenören NCC Sverige har nu totalrenoverat, byggt om och hyresgästanpassat de sju första våningarna för hyresgästen Space verksamhet.

En hubb för musik, gaming och digital kreativitet. En gemensam satsning där olika aktörer vill skapa en ny mötesplats för den digitala kulturen mitt i Stockholms city.

Sju våningar med fyra hundra datorer, ljud, ljus, ventilation, kyla och allt på samma gång i spektakulära evenemangs- och livemusikarenan Space Arena. I lokaler som nu – långt fler än tidigare – ska klara 600 aktiva besökare.

För generalentreprenören NCC kort sagt ett ombyggnadsprojekt och en ”hyresgästanpassning” på världsrekordnivå långt utöver det vanliga.

– Det är jättemycket installationer på en mycket liten yta. Tidigare var det ju bara lite butiker här, sade NCC: s projektchef Robert Hägglund till Svensk Byggtidning strax innan tisdagens invigning av Space i femte Hötorgshuset.

Hybridevent och coworking

De nedre våningsplanen i femte Hötorgshuset har byggts om, inretts och försetts med installationer för gaming, hybridevent, esport, en restaurang och Space shop liksom Space Arena.

Våren 2022 öppnar här också hyllningsutställningen Avicii Experience.

Våningsplanen fem till sju har anpassats till coworkingytor för entreprenörer och företag inom underhållning, digital kultur och spelvärld.

– Där var väl anpassningen egentligen en enklare historia. Men på plan ett och två har vi haft en stor utmaning. Där har vi också bilat bort ett helt våningsplan.

Det som ställt generalentreprenören NCC på prov är framförallt alla mindre om- och tillbyggnader som gjort under åren.

– Det är det här som du måste rensa ut för att sedan börja om från början! De här gamla byggnaderna är ju som dem är. Det skiljer i takhöjd, i golvhöjd och ingenting är riktigt som det ska…

Hötorgshusets grundkonstruktion med grundläggning och stomme får däremot högsta betyg av NCC:s projektchef Robert Hägglund.

”Viktig pusselbit”

NCC:s team, planering, samverkan med hyresgäster och ”priset”. Det här avgjorde fastighetsägaren och byggherren AMF Fastigheters val av generalentreprenör för projektet Space i femte Hötorgshuset, förklarade projektansvarige Åsa Heurlin, AMF Fastigheter, vid invigningen för Svensk Byggtidning.

– Vi ser det här huset och den här platsen som en viktig pusselbit i city och försökt hitta en verksamhet som kan passa. Och kommit fram till att musik, digitalt skapande och gaming är sådant som kan ge liv åt den här platsen, lyfta Sergels Torg och huset., tillade hon.

Vilken gaming känner du själv mest för att testa när Space på lördag öppnar för allmänheten i Stockholms city?

– Jag har ju blivit utmanad av mina barn, som är i den åldern som spelar. Så jag ska spela Fortnite och Star Stable med dem (!), förklarade fastighetsägaren AMF Fastigheters projektansvarige Åsa Heurlin glatt och förväntansfullt.

Space ägs av företagsgruppen Pop House, grundad 2014 av Björn Ulvaeus och Conni Jonsson. Förutom Space i femte Hötorgshuset ägare av bland annat ABBA the Museum, anrika konsertlokalen och evenemangsarenan Cirkus samt restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

Foto: Maria Cruseman/Space