Nyheter

Nominerad till årets skol- och förskolebyggnad 2022

För tredje året i rad utser Nohrcon årets skol- och förskolebyggnad för att belysa nybyggnationer och renoveringar av skolor runt om i landet. En av de nominerade är den helt ny- och ombyggda Falkbergsskolan i Botkyrka kommun som nu uppmärksammas för både arkitektur och miljö.

I motiveringen nämns bland annat skolans stora glasytor i entrén med café och bibliotek som skapar en ljus och hemtrevlig miljö. Nohrcon lyfter också fram arkitekturen som har inspirerats av ett biograf- och filmtema, både när det gäller färg- och materialval. Aulan i Falkbergsskolan var nämligen en gång i tiden Tullinges första biograf.

Öppna, ljusa ytor bidrar till ökad trygghet

I nya Falkenbergsskolan, som hade invigning den 11 januari 2022, har man satsat på öppna, ljusa ytor som ger en bättre överblick – vilket bidrar till en tryggare arbetsmiljö för både elever och personal.

– Våra nya klassrum med mycket ljusinsläpp och hemvister, där lärare och elever kommer nära varandra, ger oss ännu bättre möjligheter att arbeta med trygghet och gemenskap i skolan, säger Anna-Lena Bergman, rektor på Falkenbergsskolan.

Även skolgården är ny med större ytor anpassade efter ungdomars intressen i form av basketplan, bollplan, utegym, multibana samt terrasser för både umgänge och utomhuslektioner. Kommunen har också satsat på ett mer hållbart bygge med solceller på taket och energieffektiv belysning. Att skolan är byggd i robusta material – för att hålla i många år – är också något som har bidragit till nomineringen.

Fakta om Falkbergsskolan

Skolan byggdes 1957 och har därefter byggts till i flera omgångar. 2017 beslutade kommunstyrelsen i Botkyrka kommun att riva delar av skolan och bygga nya lokaler. Ny- och ombyggnationen har pågått sedan 2019. Under tiden har eleverna gått i tillfälliga paviljonger. Terminsstart i ny- och ombyggda skolan: januari 2022.

Den nya skolan har plats för 450 elever i åk 6-9

Totalentreprenören för byggnationen:  JSB Construction AB.

Arkitekt: : TOL Arkitekter AB (programhandling/systemhandling och bygglov) och Bergkrantz Arkitektur (Bygghandlingar)

Entreprenör: JSB Constuction

Byggherre: Botkyrka kommun

Foto: TOL Arkitekter