Nyheter

Hur mycket ska man tåla av störande grannar?

Alla vill vi väl komma bra överens med grannarna och att alla trivs? Att ha bra grannar är guld värt. Men tänk dig att du bor i ett hyreshus och grannen ovanför har fått för sig att börja med steppdans och gärna tränar tidigt på lördag morgon då du älskar att sova ut. Eller att grannen under dig inte tål att dina barnbarn, som bara kommer på söndagarna, springer i hallen. 

Det finns många former av irritation, men finns det regler som kan reda ut vad som gäller som störande eller ej? Det är ju också olika hur man uppfattar att något stör och hur man sen reagerar. Bor man i lägenhet måste man förstå att det är omöjligt att inte höra sina grannar hur tysta dom än är. Som boende ska du enligt bostadsrättslagen bete dig sunt, ordningsamt och med gott skick. Men tyvärr gör inte alla grannar det och störande grannar är ett problem.

Trivselregler är viktiga

Det är ju lite annorlunda om man bor i hus eller villa, här kan andra saker störa än höga ljud.

En av de saker som kan vara störande är hur du sköter din tomt, speciellt om den är vid sidan om dina grannar. Ett högt träd som skymmer kvällssolen för grannen eller kanske ett husdjur som springer över till grannens tomt kan vara början till problem med grannsämjan.

Om det är något som du irriterar dig på hur grannarna uppför sig, gå helt enkelt dit och knacka på. Tala om hur du känner dig och vad det är som gör att du blir irriterad. Försök att förklara dig på ett neutralt sätt och var en god lyssnare sedan om du får en förklaring. Det kanske var ett missförstånd eller en engångsföreteelse som inte kommer att upprepas.

Om du tycker det är obehagligt att knacka på, kan du få hjälp av bostadsrättsföreningen eller kanske ta upp det på nästa möte. Om du bor i en hyresrätt kan du också vända dig till Störningsjouren. De kan rycka ut och se vad som pågår och allt blir registrerat på platsen. Om du inte tar tag i problemet direkt är det bra om du kan dokumentera det med datum och fakta så att inte information blandas ihop senare.

Om det rör sig om allvarligare fall

Om du känner oro eller rädsla på grund av att dina grannar stör dig, det kan handla om upprepade bråk eller misstanke om hänsynslöst bettende, är det bäst att kontakta polisen eller socialtjänsten. Polisen agerar aldrig bara för att du blir störd utan de följer lagar som gäller och bedömer om ditt fall är rättmätigt. Men du som medborgare har ett ansvar att kontakta polisen om du misstänker att någon far illa.

Hur blir man en bra granne

Det är lätt att klaga på andra, men det bästa kanske är att vara en förebild som bra granne. Först och främst måste du ha och visa respekt för din omgivning och grannar. Det är möjligt att det är en bra idé att ha speciella tider då man kan få festa eller renovera. Har du planerat en fest är det bra om du informerar dina grannar innan så alla är förberedda och att du sätter en fast tidpunkt då partyt är slut.

Hälsa på varandra varje gång ni möts. När du är nyinflyttad går du runt och presenterar dig för dina nya grannar, eller hälsa välkommen till den som är nyinflyttad. Då du känner dina grannar är det lättare att veta om du kan hjälpa någon eller tvärtom, kanske är det du som behöver hjälp? Om du ska bort tillfälligt kanske någon kan ta in tidningen så den inte syns och visar att ingen är hemma. Det ger också en större trygghet att veta vem som finns bakom varje stängd dörr.

Uppför dig som du önskar att andra uppför sig. Det kan vara allt från att slänga soppåsen på rätt ställe eller tid, hålla upp en dörr för granne som kommer hem med många påsar från mataffären eller gå fram och slå ett prat för att lära känna din granne.

Mindre störande ljud

Eftersom störande ljud är det grannar mest retar upp sig på, kanske följande tips är något som intresserar dig.

Textil är ett mycket bra sätt att absorbera ljud på, och samtidigt ger det en ombonad känsla.

Om vi tänker på golven så är det lättaste mattor för att dämpa smattrande klackar eller springande hundtassar. Ju tjockare matta desto mindre ljud.

Tunga gardiner med många veck ljudisolerar fint. Det finns special tyg som ull, metalltrådar och gummi som absorberar ljud ännu mer och som man kan sy gardiner eller dekorerande gobelänger och hänga upp.

Andra tips är att sätta upp garderober mot den vägg som de störande ljuden kommer ifrån, kläderna i garderoben dämpar. Eller kanske passar det bättre med en bokhylla där då böckerna står för ljudisoleringen.

Sätt tussar på stol och bordsben om grannen under dig tycker du låter för mycket, eller ha en matta under. Ofta är det så att vi inte är medvetna om att vi stör och är högljudda.