Nyheter

Fönster som ger huset karaktär

Det är ofta ett stort beslut att investera i nya fönster till sitt hus, det är både kostsamt och kräver en hel del planering och avgörelser. Det finns många fördelar med att byta ut sina gamla fönster till nya, snygga och moderna fönster. Om man vill ha lite karaktär på sitt hus kan man med fördel varva de traditionella fönstren med ett öppningsbart halvmånefönster.

Det finns även andra fönster i olika former och utförande att välja mellan om man vill ge huset det där lilla extra som alla kommer att lägga märke till. Eftersom ett halvmånefönster också kan vara öppningsbart så gör det att fönstret kan placeras i de flesta utrymmen och också tillsammans med andra fönster som inte går att öppna.

Öppningsbart halvmånefönster

Att investera i halvrunda fönster blir pricken över i:et i många hus och det ger huset en charm som det kanske tidigare har saknat. Man kan få det här fönstret i två olika utföranden. Man kan välja en

klassiskt uformad profil eller en enkel modern profil. Vilket man väljer är en smaksak och det kanske också kan bero på hur man har inrett huset i övrigt.

När man väljer halvmånefönster så är det också ett sätt att få in lite extra ljus i huset. I en del hus är rummen små och då krävs det ett större ljusinsläpp. Med halvrunda fönster kan man släppa in ljus från ytterligare ett ställe och eftersom man kan öppna fönstret ger det också en ytterligare vädringsmöjlighet.

Att tänka på när man ska investera i nya fönster till huset

Det finns mycket att ta hänsyn till och tänka på när man ska köpa nya fönster till sitt hus. Eftersom det kan vara en ganska dyr historia att investera i nya fönster kan det vara bra att veta att man inte behöver byta alla fönster samtidigt om man inte vill det. Däremot så ger det en större effekt att byta alla fönster samtidigt om man gör det ur ett energibesparande pespektiv. Om man inte har möjlighet till det så brukar det rekommenderas att man börjar med en fasad åt gången.

När man beställer sina nya fönster ska man ange respektive fönsters modulmått eller karmyttermått. Det krävs också en så kallad ”smyg” mellan fönstret och väggen för att det ska sitta ordentligt och se snyggt ut. En smyg ska gärna vara i samma färg som resten av fönstret för att skapa ett helhetsintryck.

Man kan montera sina fönster själv om man vill spara lite pengar. Det brukar inte upplevas som särskilt svårt om man följer de instruktioner man får hos leverantören. Är man osäker och inte helt säker på att man klarar av det så är det bäst att hyra in en snickare, det går betydligt fortare och man får också en garanti på arbetet.

Öppningsbara eller fasta fönster?

Valet mellan fasta och öppningsbara fönster är oftast en smaksak eller en kostnadsfråga. Dock så är rekommendationen att alla rum ska ha minst ett öppningsbart fönster. Det handlar dels om säkerhet men också om möjligheten till att få in frisk luft i alla rum.

Den största fördelen med fasta fönster är att de har mer glasyta vilket gör att de släpper in mer ljus. Man behöver inte heller bekymra sig för ett fönsterlås och de är ofta billigare än öppningsbara fönster.

Halvrunda fönster passar i de flesta rum, är lätta att hålla rena och är dessutom fina att kombinera med vanliga fönster.

Vad kostar det att investera i nya fönster?

Kostnaden för att byta ut sina fönster kan variera avsevärt. Dels beror det på hur många fönster som ska bytas ut, vilka fönster man väljer och om man tänker göra arbetet själv. Vanliga aluminiumfönster brukar kosta runt 7000-8000 kronor styck och vill man ha fönster av lite annorlunda karaktär så kostar de ofta lite mer.

Dock så kan man tänka på att bytet av fönstren i sitt hus ofta är en sund, energieffektiv och ekonomisk investering inför framtiden, och ska man ska sälja sitt hus inom en snar framtid så ökar det också värdet på huset. Gamla fönster släpper ofta in kylan och brukar också ha svårt att hålla tätt vilket gör huset både dragigt och kyligt.

Tänk på att man ofta bara byter fönster i sitt hus en gång och det kan vara dumt att snåla. Det kan vara bra att inte tänka alltför kortsiktigt gällande priset utan istället se till så att man får bra och kvalitetssäkra fönster som håller livet ut. Väljer man lite billigare alternativ så är det inte alltid säkert att kvaliteten är bra och att de håller lika länge.