Nyheter

Finansiera husbygget eller renoveringen

Husdrömmen. För många är husdrömmen ett mål som man hela tiden arbetar mot för att lyckas uppfylla. Några har en tydlig agenda och plan redan från unga år, medan hos andra smyger längtan efter drömhuset sig på allt efter som.

Köp av bostad är oftast en av de största investeringarna man gör, någonsin. Det är ett stort steg som typiskt kräver timmar av bostadsletande online, flertalet visningar och en stor portion eftertanke och övervägande. Det är många olika aspekter att ha i åtanke när det kommer till bostadsköp. Väljer man att kasta sig ut i projektet att bygga ett hus ska man dessutom addera fler faktorer till den redan långa listan. En central del i det hela är den ekonomiska – det kan man inte undkomma, oavsett hur mycket man vänder och vrider på det.

Definitionen av det så kallade ”drömhuset” är högst individuell och kommer i alla former och storlekar. Några går in i ett bostadsköp med inställningen att hitta något som passar som handen i handsken. Andra investerar i stället i en bostad med potential och startar renoveringsprojekt för att sätta sin prägel på det. En tredje kategori köper en tomt och väljer att bygga huset från grunden. Samtliga alternativ kommer med sina respektive för- och nackdelar. Det hela går ut på att göra det man själv tycker är bäst och det som är realistiskt utifrån den individuella levnadssituationen.

Finansiera husbygget. Det finns dessvärre inget definitivt svar eller recept på hur man bäst kommer i mål med ett husbygge. Många beslut ska tas, häribland husets placering på tomten, planlösningen, val av byggmaterial etc. Förutom allt det praktiska ska självklart finansieringen komma någonstans ifrån. Det totala priset för ett husbygge varierar och beror på många olika faktorer. Alla val man gör kommer med ett pris och det är ofta de personliga preferenserna som styr. Var man bygger huset, priset på bygglovet och hanterverkarkostnader är endast ett litet urval av exempel på kostnader.

Husbygge är som sagt ett omfattande projekt, men här kommer några tips angående privatekonomin:

En ekonomisk överblick: hur ser privatekonomin ut? Finns det uppbesparingar? Har man tidigare lån under avbetalning eller liknande, som man ska ta hänsyn till?

En generell överblick: kolla runt och försök få en uppskattning över vad det kostar att bygga hus. Sök information, rådfråga och kontakta eventuellt någon inom branschen.

Gör en budget: försök göra en budget – ser det rimligt ut i förhållande till den ekonomiska situationen?

Ansök om ett lån: majoriteten får behov för att ansöka om ett lån av ett eller annat slag för att kunna genomföra ett husbygge. Ett så kallat Byggnadslån är ett lån med ändamålet att finansiera ett husbygge, en renovering eller en utbyggnad. Det är typiskt ett större lånebelopp på omkring 1 miljon kronor eller mer. Men det finns även flertalet online lån med lite lägre belopp på upp till 500–600 000 kr, som likaledes kan vara bra val.

Finansiera renoveringen. Att bygga hus kräver både tid och energi och det är inte alla som vill ge sig ut i det. Kanske köper man en bostad där allt bara är klappat och klart redan från början, eller så investerar man med ambitionen att renovera. Ännu en gång kräver det att man har ett visst kapital, oavsett om man har köpt ett renoveringsobjekt eller ska hålla sig till att renovera köket. Handlar det om en större renovering kanske man, precis som för husbygget, behöver ett större lån. Är det knapp så stora summor det rör sig om kan man med fördel ansöka om online finansiering av mindre kaliber. Det finns flertalet Sms lån, Snabblån och Privatlån med lånebelopp från 10 000 kr och helt upp till 600 000 kr. Att ansöka om lån online går som regel snabbare och kan alltså vara fördelaktigt om man går i renoveringstankar. Även här gäller det att jämföra sina alternativ och inte uppta ett lån man inte klarar av att återbetala.

Husdrömmen och drömhuset ser olika ut beroende på vem man frågar. Det betyder även att vägen dit varierar och kan skilja sig ganska mycket. Ekonomi och finansiering är ett centralt element, vare sig det handlar om ett större lån till ett husbygge, eller ett snabblån utan uc till en renovering.