Nyheter

Den svenska bostadsmarknaden

Det har länge varit ett problem med bostadsbrist i Sverige. Inte minst i storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det långt ifrån enbart i dessa städer det är brist på bostäder. Under 2021 fanns det faktisk brist på bostäder i 71% av landets kommuner. Och nu byggs det fastigheter som aldrig förr.

Däremot har det varit större brist på bostäder. 2020 rapporterade så många som 255 av 290 kommuner att de hade bostadsbrist. Men hur kommer det sig att vi har bostadsbrist egentligen? Det finns flera anledningar till det. En anledning är att det byggs för få nya bostäder i förhållande till behov.

En av anledningarna till att vi bygger färre bostäder är att det är dyrt. Det kostar mycket att köpa mark att bygga på. Inte minst är detta ett stort problem i de större städerna. En annan utmaning är att det är en ganska låg rörlighet vilket gör att alla bostäder som finns utnyttjas sämre än de skulle kunna göra.

Utmaningen med bostadsbrist är då alltså ett nationellt problem. Ett problem som avspeglar sig till stor del i storstäderna då det är många som drar sig dit för jobb eller studier. Om du exempelvis är på jakt efter att hyra lägenhet Stockholm kan du behöva leta ett tag för att få ett objekt.

Vad kan göras åt bostadsbristen

Ett av de stora problemen med bostadsbrist i Sverige är att det är svårt att komma in på marknaden. Det finns flera kreditrestriktioner som gör det svårt för dem som ska köpa lägenhet eller hus för första gången. Detta gör att stora grupper har svårt att komma in på marknaden.

Det som skapat detta är att det numera behövs ganska stora egna insatser för att få finansiering på övriga köpesumma. Tidigare har kraven för att komma in på marknaden varit betydligt lägre vilket gör att fler haft möjlighet att köpa. Detta har givetvis också skapat problem med väldigt stor skuldsättning i hushållen.

Dessutom är det även krav på att fast anställning och ofta också att anställning varit ett tag. Utmaningen blir ofta för unga som då vill etablera sig. Har du då utbildat dig och kanske inte haft en bra möjlighet att skapa ett kapital för att kunna ha en insats samtidigt som drömjobbet är i en större stad, kan det bli utmanade.

Det är alltså inte lätt idag att ta sig in på bostadsmarknaden. Ett bra alternativ är att starta med att hyra och bo billigt för att få ihop det kapital som behövs.