Nyheter

Snabbtåget Dalarna-Stockholm är tillbaka

SJs snabbtåg mellan Dalarna och Stockholm är återigen i trafik efter ett pandemiuppehåll på cirka två år. Det nya snabbtåget avgår Dalarna på morgonen och Stockholm på eftermiddagen. Med de nya snabbtågen körs nu 10 direkta tåg per dag Dalarna-Stockholm.

En snabb och bekväm förbindelse med tåg mellan Dalarna och Stockholm har varit efterlängtad av SJs resenärer. Det nya snabbtåget avgår Falun och Borlänge på morgonen med retur från Stockholm på eftermiddagen, måndag-fredag. Snabbtåget avgår Falun kl. 06.05 och Borlänge 06.25. Returen från Stockholm avgår kl. 16.46.

SJ snabbtåg innebär en komfortabel resa där restiden kan användas till att arbete, studera, koppla av eller att besöka tågets bistro. På SJs snabbtåg ingår frukost i biljettpriset för 1 klass på avgångar innan kl. 09. På snabbtågen finns även 2 klass Lugn. I 2 klass Lugn ska all elektronik vara på ljudlös, hörlurar användas och samtal ska ske med dämpad röst. En enklare frukost ingår i 2 klass Lugn på avgångar innan kl. 09 och varm dryck under hela resan.

I och med återlanseringen av SJ Snabbtåg utökas trafiken Dalarna-Stockholm till totalt 10 avgångar dagligen i vardera riktningen.

Tågtrafiken från och till Dalarna har länge påverkats av pandemin och dess följdpåverkningar. Detta har framförallt påverkat tillgången på personal och den dagliga trafiken med snabbtåg har inte trafikerats sedan pandemin 2020.

– Vi är väl medveten om att snabbtågsavgångarna har varit efterlängtade och efterfrågan på att kunna resa bekvämt och klimatsmart med tåg mellan Dalarna och Uppsala, Stockholm är stor. Därför känns det oerhört glädjande att vi äntligen kan återstarta trafiken, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

På sikt är SJs ambition att öka trafiken med snabbtåg på Dalabanan. SJ har beställt nya regionaltåg som ska trafikera Dalabanan, men järnvägen måste också rustas upp för att klara en ökad trafik och kortare restider.