Nyheter

Grand Hôtel får ny markisväv

När Grand Hôtel nu låtit renovera sin fasad, påminner resultatet om hur huset såg ut när det byggdes år 1874. Den röda färgen har ersatts av hotellets ursprungliga kulör i ljus ockra, och huset har även fått ny stuckatur och nya fasaddekorationer. Dessutom har ny markisväv monterats, och det av Brian Udrup och kollegorna på Sun Off i Stockholm.

År 1874 kunde arkitekt Axel Kumlien se sin skapelse Grand Hôtel stå färdig i Stockholm. Stadens första lyxhotell av internationell klass kunde äntligen öppna dörrarna. Ett kvarts sekel senare byggdes hotellet om och fasaden förändrades kraftigt till en Vasaromantisk stil.

Under årens lopp har flera renoveringar och tillbyggnader gjort att huset fått en helt annan karaktär än när det stod färdigt. För bara några år sedan var det därför dags att återigen renovera fasaden och återgå till husets ursprungliga stil. Den röda färgen ersattes av den ursprungliga färgen ljusockra och huset får ny stuckatur och nya fasaddekorationer. Men det är inte bara färg och fasaddekorationer som är nya. Även solavskärmningen har bytts ut och det är Brian Udrup och kollegorna på Sun Off i Stockholm som står bakom arbetet.

Ny solavskärmning på en av Sveriges mest kända byggnader. Hur gick uppdraget till?

– Vi har monterat 137 nya fönstermarkiser. Dessa är lackerade med RAL-färg som matchar byggnadens fasad i övrigt, enligt kundens önskemål. De ursprungliga markiserna har lämnats för återvinning.

När fick ni chansen att komma in i projektet?

– Redan från start. Vi var med och plockade ned samtliga gamla vävar och sedan tog vi fram tre olika prover som kunden fick välja mellan.

Vad bör man tänka på när man arbetar med en så pass anrik byggnad?

– Det gäller att vara noggrann. På det tredje planet i hotellet har fönsterna till exempel sju, åtta olika mått på bredden. Tittar du på byggnaden från gatan ser det symmetriskt och fint ut, men efter alla ombyggnader genom åren har fönstren helt olika storlekar. Där har vi fått mäta varje fönster och sedan ta fram vävar efter de olika måtten. Såna arbetsuppgifter får du inte varje dag. Annars har det varit helt fantastiskt att få jobba med den här fastigheten. Personalen har varit otroligt hjälpsamma och det känns verkligen kul att de största aktörerna väljer Sun Off till att få leverera solavskärmningen.