Nyheter

Så sänker du elräkningen i vinter

Elpriserna förväntas stiga kraftigt i vinter, vilket kan tvinga många svenskar att se över sin elförbrukning. Men du behöver nödvändigtvis inte gå runt och frysa i ett kolsvart hem i vinter. Vi har samlat några smarta tips för en billigare elräkning nedan.

Få koll på din elräkning

Det första du behöver göra är att få en överblick över vad du lägger dina pengar på. På så sätt vet du vilka utgifter du faktiskt kan påverka. Detta ger dig också möjlighet att ta reda på ditt elbolags priser. Det kan hända att ditt elbolag tar ut mycket högre avgifter än ett annat elbolag, och då är det inte så konstigt att dina pengar bara försvinner. Om möjligt kan det vara värt att överväga ett annat elavtal för att sänka ditt elpris. 

Se över vad som är mest energikrävande i hushållet

Härnäst behöver du få koll på vilka saker du äger som är mest energikrävande. Det här är kanske det svåraste men också det som kommer göra störst förändring i din elräkning. Genom att följaktligen använda dina hushållsapparater mer effektivt kan du spara väldigt mycket pengar. Pickinfo.se har samlat några praktiska guider på sin portal som du förhoppningsvis kan använda för att få en bättre förståelse för dina elkostnader.

Sänk inomhustemperaturen

Uppvärmning av hemmet är ofta boven till dyra elräkningar. Faktiskt så kan du sänka din energianvändning med 5 procent bara genom att sänka inomhustemperaturen med en enda grad. Försök att hålla en temperatur på 19-22 grader i hemmet, förutom i sovrummet där inomhustemperaturen istället kan ligga på 14-18 grader. Det kan vara bra att känna till sådan data för att få en bättre överblick över din elförbrukning. Du kan hitta liknande användbar information på trech.se.

Var mer energismart med belysningen

Vi vet att det om vintern är mysigt med små lampor tända i olika rum, men tyvärr är det inte särskilt snällt mot plånboken. Om du verkligen vill sänka din elräkning bör du därför alltid släcka lamporna efter dig när du lämnar ett rum.

För mer energismart belysning föreslår vi också att du ser över vilka lampor du har och om dessa kan bytas ut. LED-lampor har en mycket längre livstid än vanliga glödlampor och drar dessutom mindre ström. Lågenergilampor är en ännu bättre lösning, eftersom de använder upp till 75 procent mindre el än en vanlig glödlampa. Du kan hitta mer användbar och energismart information likt denna på rivig.se.