Nyheter

Att vara bostadsägare i kristider

I Sverige har det i många år varit vanligt att äga sin egen bostad – de flesta vuxna kommer till en punkt i livet där man gör denna investering. Men många av oss har aldrig upplevt en liknande krisperiod som den vi nu går igenom, och därför kan det vara svårt att föreställa sig hur en ekonomisk kris egentligen påverkar privatpersoner.

Den nuvarande ägarsituationen har tyvärr snabbt blivit sämre, och det är dessutom inte läge att sälja huset. Hur tar man sig igenom en ekonomisk nedgång som bostadsägare?

Värde och driftskostnader

Tyvärr är det inte bara en faktor som gör livet svårare för den som äger sin egen bostad i nuläget, utan flera. Dels har värdet i många fall minskat – marknadspriserna faller från de skyhöga nivåer som de legat på i många år nu. Dels har även driftskostnaderna ökat markant. Ingen har väl missat elprisernas nya normalvärden, eller det faktum att vi pratar om energikris. 

Samtidigt har material, allt från trä och betong till verktyg och inredning blivit restnoterade och svåra att få tag på. Att köpa en bostad ansågs länge vara en säker investering, och visst kan det fortfarande vara så – beroende på var du bor. 

Under året har bostadsmarknaden gått från att vara lukrativ för ägarna till att bli en så kallad buyers market. Den som är sugen på att köpa kan hitta lägenheter och villor till betydligt lägre priser än förut, vilket ger ett köpläge. Du kan också hitta bästa bolåneräntorna här för att snabbt få tillgång till de bästa räntorna och lägsta avgifterna vid lån. Det är klokt att göra efterforskningar innan du väljer långivare eftersom även bankerna påverkas av inflationen.

Kan man gå runt?

Den stora frågan är då – hur gör man för att överleva när elräkningen tickar iväg, vedpriserna stiger och vintern närmar sig? Hur hittar man inte bara extra hundralappar, men extra tusenlappar i privatekonomin? Det här är ju såklart en väldigt individuell fråga, och vilka prioriteringar man vill göra är högst personliga. 

Finns det möjlighet att jobba extra? Kan man låta bilen stå stilla oftare? Har man något privat sparande kanske det är dags att använda detta nu, även om man gärna hade sett semesterkassan växa ett tag till. Kanske ska man skaffa en inneboende som hjälper till med hyran? Tyvärr måste man också välja bort många aktiviteter och nöjen under dystra tider, och många av de val man måste göra är inte alltid roliga.