Nyheter

Att tänka om du ska låna till en renovering

Som bostadsägare behöver du förmodligen renovera hemmet förr eller senare. Oavsett om det är ett större eller mindre projekt kan det lätt bli en stor utgift. Då kan det hjälpa att använda ett renoveringslån för att finansiera hela eller delar av renoveringen.

Men hur fungerar dessa lån egentligen och vad behöver du veta innan du ansöker om ett? Vi har samlat den viktigaste informationen här!

En renovering kan potentiellt öka din bostads värde

Även om vissa renoveringar är nödvändiga och andra oftast genomförs för att du har en ny idé, för att du har fått ett tillskott i familjen (grattis förresten!) eller liknande situationer, ökar nästan alla renoveringar bostadens värde.

Även om du använder lånade pengar för att finansiera kostnaden nu, kan en renovering i många fall betraktas som en mycket gynnsam investering. Med det menar vi helt enkelt att du inte ska låta dig avskräckas av tanken på att låna.

Det finns olika sätt att låna

När det gäller att låna för att renovera finns det tyvärr inget specifikt “renoveringslån”. Men det finns några olika tillvägagångssätt om du vill finansiera din renovering med hjälp av lånade pengar.

Privatlån utan säkerhet

Om du vill låna pengar samma dag som du får din renoveringsidé kan det bästa alternativet vara ett privatlån utan säkerhet. Du kan ansöka om ett sådant lån via din bank eller via en långivare på nätet. Vissa långivare erbjuder lån utan säkerhet på upp till 600 000 kronor, så då har du en rimlig summa att spendera på din renovering. Du bör dock vara medveten om att osäkrade lån ofta kommer med en högre ränta och kortare löptid jämfört med ett hypotekslån.

Utöka ditt bolån

Om möjligheten finns kan det bli billigare att utöka ditt nuvarande bolån för att finansiera den kommande renoveringen. Du kan nämligen låna upp till 85% av din bostads värde, så om du inte redan utnyttjat detta kan det vara klokt att överväga. För att höja ditt bolån behöver du ha ett aktuellt värde på din bostad. Kontakta en fastighetsmäklare för att få hjälp med detta.

Byggnadskreditiv

Ett tredje alternativ är byggnadskreditiv, även känt som byggnadslån. De lånade pengarna används för att exempelvis täcka en stor tillbyggnad på bostaden. Med byggnadskreditiv använder du de lånade pengarna först när kostnaderna har uppstått, och när projektet är färdigt placeras lånet som ett vanligt bolån!

Viktigt att säkerställa den lägsta räntan

Oavsett hur du väljer att låna till din kommande renovering är det viktigt att jämföra dina alternativ för att få lägsta möjliga ränta. Detta beror på att olika långivare kommer att fastställa olika räntesatser, som visserligen baseras på din kreditvärdighet, men som i viss mån också beror på konkurrensen.

Räntan du erbjuds är naturligtvis inte det enda viktiga, men om du kan spara lite pengar genom att välja ett privatlån eller byggnadskreditiv från någon annan aktör, är det värt att göra det. Det enklaste sättet är egentligen att använda en låneförmedlare för att snabbt och enkelt jämföra erbjudanden.