Nyheter

Hur man bör agera vid dödsfall  – en enkel guide 

När någon närstående avlider står vi ofta lite handfallna. Det kan vara chock, det kan vara sorg, och det kan även vara osäkerheten med att man inte vet vad som händer nu. Både på det rent personliga planet, men även rent praktiskt.

Därför har vi sammanställt en enkel guide som berättar om hur allting går till när en anhörig avlider, för att på så sätt kunna ge en hjälpande under svåra tider.

Vad gör man när någon avlider?

Informera släkt och vänner.

Vi rekommenderar att du börjar med att informera de närstående. Du behöver inte kontakta alla själv, ta gärna hjälp så att ni är flera som hjälps åt. Myndigheter, kommunen samt försäkringsbolag blir automatiskt informerade, så dem behöver du inte bekymra dig för. Däremot bör du kontakta de olika företag den avlidne använde sig av, så att de avslutar tillhörande abonnemang. 

Planera begravningen.

Gör gärna detta så snart som möjligt, i synnerhet om det är många som vill komma för att ta farväl. Det kan vara ett pussel att få en ledig tid som passar med allas kalendrar, så vänta inte längre än nödvändigt.

Beställ ett dödsintyg.

Detta gäller när det är en anhöring till dig som gått bort. Du och din familj kommer att behöva ett dödsintyg för att kunna sköta bouppteckningen. Detta beställer du hos Skatteverket.

Vad ska man tänka på när man planerar en begravning?

Idealet är att du börjar med att kontakta en begravningsbyrå. Kontakta gärna fler än en för att kunna jämföra vilka tjänster de erbjuder och till vilka priser, så att du garanterat hittar en prisvärd begravningsbyrå i Stockholm. När du kontaktar en begravningsbyrå hjälper de dig att planera varje detalj av begravningen och tar hand om allt det praktiska så att du inte behöver oroa dig för någonting. De tar också hand om alla kontakter med kyrkogårdar, blomsterhandlare, präster osv. 

Sedan ska ni bestämma om den avlidne ska kremeras eller begravas i kista. Förhoppningsvis har denne lämnat någon typ av instruktioner medan hen var i livet, så att ni inte behöver oroa er för att ta fel beslut gällande den sista vilan. Om ni väljer kremering ska ni även ta ställning till om askan ska gravsättas i en urna alternativt spridas i en minneslund. Nu bestämmer ni också vilken kyrkogård/minneslund ni vill använda er av. I Stockholms stad finns det elva begravningsplatser och kyrkogårdar. 

Nästa fråga är huruvida ni vill att begravningen ska inkludera en ceremoni och/eller en minnesstund. Och i så fall, ska bara familjen och de närmast anhöriga närvara eller ska alla som vill bli inbjudna?

Vad som är bra att förbereda för egen räkning

Idealet är att lämna efter sig klara instruktioner över ens önskningar gällande den sista vilan så att dina anhöriga vet att du får allt precis som du ville. I Livsarkivet kan du göra just detta.

Bortsett från alla praktiska detaljer kring din begravning är det också bra om du lämnar uppgifter om vilka försäkringar du har, bankkontonummer, olika abonnemang och annan bra information för att dina efterlevande ska kunna avsluta allting så smidigt som möjligt.

Se även till att, så långt det är möjligt, att ha öronmärkta pengar som kan täcka kostnaderna för din begravning. Alla som är bosatta i Sverige och har en deklarerad inkomst betalar en sk begravningsavgift med skatten som täcker det allra viktigaste. Dödsboet ska däremot stå för en urna eller kista, dödsannonsen, en eventuell ceremoni, minnesstund, gravsten, begravningsbyrån mm. 

Kostnaden för en begravning handlar i vanliga fall om 10.000-25.000 kronor. Om din ekonomi inte tillåter dig att lägga undan pengar för den slags begravning du vill ha kan du teckna en försäkring som täcker kostnaderna. Det finns även bidrag som kan täcka kostnaden, eller åtminstone delar av den.

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att få klarhet över hur man går tillväga när en anhörig avlider. Det kommer inte att dämpa sorgen och saknaden, men förhoppningsvis underlättar den så alla de praktiska göromålen kan avslutas så snabbt och smidigt som möjligt.