Nyheter

Sängkläder – så väljer du rätt material

När vi köper sängar så hör vi ofta det där om att vi spenderar en tredjedel av vårt liv i sängen. Något vi alla redan känner till, och det är knappast svårt att räkna ut med tanke på att vi rekommenderas 8 timmars sömn per natt, men något vi kanske inte så ofta tänker på. Att även sängkläderna blir viktiga av samma anledning är också något vi sällan tänker på.

Men att hitta rätt sängkläder är inte alltid så enkelt. Vi vill gärna ha hög kvalitet, hög komfort och gärna även sängkläder till bra pris. Detta kan ibland kännas som en omöjlig ekvation, men det är det inte. För att hitta rätt sängkläder kan det vara en bra idé att fokusera på materialet, eftersom det säger väldigt mycket om såväl kvalitet som komfort. 

Här kommer vi därför att gå igenom hur du väljer rätt material.

Bomull

Om sängkläderna är av ren bomull så känns de fantastiska mot din hud, och de blir dessutom mjukare efter varje tvätt. Sängkläder av bomull är hållbara, de andas bra, absorberar fukt och håller dig torr. Det här är ett väldigt vanligt och populärt val när det kommer till sängkläder, och även om de ofta håller en hög kvalitet så beror kvaliteten på flera olika saker – till exempel fiberlängd, bindningssätt och så vidare.

Bomull/lyocell

Det finns även sängkläder som är tillverkade av en kombination mellan bomull och lyocell. Sängkläder av lyocell har en mjuk och silkeslen glans, och de har dessutom bakteridödande egenskaper. De underlättar även fuktavdunstning, och bidrar till att bibehålla en behaglig kroppstemperatur. Lyocell kombineras som sagt ofta med bomull, vilket gör att dessa sängkläder även får en bättre hållbarhet och styrka.

Linne

Sängkläder av linne passar perfekt när det är varmt, och det är också ett väldigt hållbart material. Linne tillverkas av växtfiber från linplantan, och detta är ett av de mest hållbara materialen som finns när det kommer till textil. Det här är alltså ett bra val om man vill ha en hög kvalitet. Linne andas bra, absorberar fukt och håller dig inte bara sval på sommaren utan även varm på vintern.

Percale

Detta material har en slät yta, och sängkläder av detta material känns svala och sköna mot huden. Det här är ett riktigt behagligt och bekvämt material, som är otroligt mjukt. Percale är bomull som är tätvävd och finkammad med matt och slät yta, och detta material har många fördelar. Tyget är krispigt och svalt, det andas och dessutom är det både lättskött och hållbart.

Flanell

Flanell har en lite luddig, och väldigt mjuk, yta och sängkläder av detta material passar perfekt under kalla vinternätter. När man framställer flanell så behandlas tyget i en så kallad ruggningsmaskin, en maskin med vassa piggar som ruggar upp ytan på tyget genom att den sliter upp en del av bomullsfibrerna. Det ger en mjuk och luddig känsla, men den tuffa behandlingen gör också flanell till ett ganska ömtåligt material. Flanell bör inte torktumlas efter tvätt, eftersom det kan ge noppror och minska mjukheten.